DEDİKODUCU EŞEK MASALI

Print Friendly, PDF & Email

 

Merhaba ey sözü ile özü uyanlar,

Komşusunun sıkıntısını yüreğinde duyanlar.

Sen sen ol hiç kimsenin kalbini kırma,

Dikenin ucuna çık da edep çizgisinden çıkma.

Çok sıkı sarılma dünya malına,

Bülbül konmaz muhannetin dalına.

Ömür yolunda yürürüz kona göçe,

Akıllı odur ki, ak ile karayı seçe.

Daha yemek pişmeden kırılmasın kap kacak,

Bakalım masal bohçamızdan daha neler çıkacak.

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde,

Yok yoka karışmış, var bereket içinde.

Bir varmış bir yokmuş diyelim, gevezelik etmeyelim, sözü hemen diyelim.

Musa Emmi parası pulu çok zengin bir adammış,

Tarlası, traktörü çiftlikleri varmış.

Ahırda hayvanları, kümeste tavukları yaşarmış.

Hayvanlar arasında dostluk hâkimmiş. Kümesler arası tavuklar kazlara, hindiler, tavşanlara komşu ziyaretleri yaparmış.

İnekler bir koyunun hasta olduğunu duysa üzülür, hemen neler yapılabilir diye yardım seferberliğine girişirlermiş.

Anne at çiftlikte toprak sürmek için tarlada çalışırken, yaşlı atlar taylara sahip çıkar, onlara göz kulak olurlarmış. Musa Emmi de kentte sayılır sevilir, çalışan işçileri ve hayvanları gibi oda iyiliksever bir kişiymiş. Şehirde, köyde imece ve beraberlik yaygınmış.

Musa Emmi’nin çok sevdiği eşeği emekli olmuş, artık çalışamaz hâle gelmiş. Vefakâr Musa Emmi eşeğini yormuyormuş, onu fazla çalıştırmıyor, dinlenmesine çokça izin veriyormuş. Ama çiftliğin işi aksamaya başlamış, düzen bozulmuş, Musa Emmi gitmiş pazara yapmış pazarlığını ve alımlı boylu poslu bir eşek bulmuş. Çiftliğe eşeği getirmiş. Ahırda, kümeste ne kadar hayvan varsa toplanmış, hoş geldin demeye boz eşeğin yanına gelmişler. Gülmüşler, eğlenmişler. Aradan haftalar, aylar geçmiş. Yolunda giden işler aksamaya başlamış. At inekle, tavşanlar tavuklarla konuşmuyormuş. Birbirlerini görünce selamlaşmıyor, hemen kafalarını çeviriyorlarmış. Musa Emmi de bu duruma şaşırmış. Komşuluklar tükenmiş, kimse kimseye gelip gitmiyormuş. Musa Emmi; ne oldu bu hayvanlarıma” diye şaşırıyor, kendi kendine hayretten hayrete kapılıyormuş. Çiftlikte bilge bir papağan varmış. Yaşlı olmasına yaşlıymış. Çiftliğin eski eşeğiyle iyi dostmuş. Bunlar yaşanılan küskünlüğün sebebini biliyorlarmış. Kafa kafaya vermişler, bu dargınlığı nasıl düzeltirim diye düşünmüşler. Papağan demiş ki, “Toplayalım tüm çiftliği, herkes döksün eteğindeki taşları anlayalım karaları, akları” bu söz emektar eşeğin hoşuna gitmiş. Tek tek ahırlar kümesler gezilmiş, yemekten sonra herkes çiftliğin bahçesinde bir araya dizilmiş. At demiş ki ineğe, sen bana “çalışmıyor, tembel” demişsin. İnek de söylemiş ata, “sen de benim için sütü az veriyor üstelikte kötü kokuyor. Birbirleriyle ağız dalaşı yapmışlar. Tavuk horoza “tam gün uyuyor hiç iş yapmıyor”, horoz da tavuğa “hiç çenesi durmuyor, çok konuşuyor” diye ifade etmiş. Dedikodular yayılmış. Ahıra yeni gelen eşek kendi yaptığı işe utanmış. Papağan ve emektar eşek araya girmiş. Bunu size kim anlattı diye sormuş. Herkes boz eşeği işaret etmiş. Boz eşeğe dönen gözler, sorulan sorular üzerine; ahıra yeni gelen eşek, “arkadaşlar biraz eğleneyim diye, bu sözleri birbirinize söylemiştim, böyle olacağını bilmemiş, birazda abartmıştım” demiş. Papağan ve emektar eşek söze karışmış, dedikodu kötüdür, hem de günahtır. Üstelik abartınca yalan olur, sana kimse bunu söylemedi mi diye boz eşeğe sormuşlar. Boz eşek çok gençmiş, üstelik toymuş. Biraz kem küm etmiş. “ben sahibimle tek başına yaşardım, hiç arkadaşım olmadı, nasıl davranacağımı bilmiyordum, bana gösterilen ilgiden hoşlanıyordum. Bu yüzden bu yola başvurdum, herkes benimle ilgilensin diye düşündüm. Şimdi hatamı anladım, artık kimsenin arasında laf taşımayacağım. Herkesle dost olup yardımlaşacağım. Bütün çiftlik barışmış, birbirlerinden özür dilemişler. Eşek, papağan mutlu, Musa Emmi umutlu yıllar yılları kovalamış. Dedikodu, fitne girmemiş çiftliğe. Birlik düşüncesi yayılmış köyden kente.

Gökten üç elma düşmüş, ikisini masalı yazan yemiş. Birini okuyuculara vermiş. Çok görmeyin iki elmayı, masalcı da yorulmuş.

Selman DEVECİOĞLU

Start typing and press Enter to search

Skip to content