HIZIR BULAN KELOĞLAN

Print Friendly, PDF & Email

Bir varmış bir yokmuş,bir karış öte bir ülkede bir garip işler varmış, filler yokluktan, karıncalar tokluktan oynarmış, çözmek için bu gizi , göze aldım yüze kaşı, bindim doru atıma vardım varana sordum sorana, dedi biri yükün ne? dedim sözümdür. dedi yetmez dahası dedim düşümdür,dedi yolun nereye? dedim uzundur , dedi yoksa  kaf dağımı dedim masaldır dedi beni de götürsene dedim gir haydi heybeme geldik uzak memleketlerden birine bu ülkenin bir padişahı varmış padişahın mülkü geniş, iktidarı güçlüymüş ammaaaaaiçini yakan bir muradı varmış ki onu düşünmeden bir an bile geçirmezmiş.

Bir gün  vezirlerini çağırmış huzuruna her kim ki bana hızırı bulur getirirse ona hazinelerimden bağışlayacağım, getirdiği hızır değilse elbet onu cezalandıracağım demiş vezirleri hemen tellallara haber vermiş tellallar ülkenin dört bir tarafına dağılıp halka haber vermeye başlamışlar eyyyyyy ahaliiii duyduk duymadık demeyin peynir ekmek yemeyin her kim ki hızırı bulup padişah efendimize getirirse hünkarımız ona hazinelerinden bağışlayacak, eğer o hızır değilse elbet onu cezalandıracak diye vurmuşlar davullarına.

Haber ülkenin dört bir yanına yayılmış lakinnn kimse oralı olmamış. O ülkede garip anasıyla birlikte yaşayan bir keloğlan varmış. Kel oğlan biraz düşünmüş, tatlı tatl ı kaşınmış padişahın huzuruna çıkmaya karar vermiş.

Kel oğlan çıkmış padişahın karşısına efendim ben size hızırıbulacağım lakin bana 40 gün süre verin demiş verdiğiniz 40 gün süre içinde saraydan evime yemekler gönderin demiş. Padişah hemen emir vermiş saraydan 40 gün boyunca keloğlanın evine yemekler gitmiş, etli pilavlar, mis kokulu çorbalar, insanın içini ferahlatan şerbetler Keloğlan daha demiş daha da gitmiş. Kel oğlan ve anacığının aç karnı doymuş hatta köyde bulunan ne kadar aç, gariban varsa Keloğlan akşamları gizlice onların kapılarına yiyecekler bırakmış. Sayılı vakit tez geçer derler bir gün üç gün beş gün derken 39.gün olmuş Kel oğlan kara kara düşünmeye başlamış. Anacığı yanına gelmiş aaaa benim kel oğlum keleş oğlum neden böyle dertli dertli düşünmektesin demiş. Kel oğlan anacığım 39 gün oldu yarın padişaha ben hızırı bulamadım diye nasıl söylerim demiş ve anacığıyla helalleşmiş derken sabah olmuş muhafızlar kapıya gelmiş.

 Kel oğlan haydi seni ve hızırı padişaha götürmeye geldik almışlar kel oğlanı tam sarayın kapısına gelmişler  ki Kel oğlan arkasında duran ak sakallı ihtiyar adamı fark etmiş ama onun muhafızlarla birlikte geldiğini düşünmüş, muhafızlar da onun Kel oğlanla geldiğini düşünmüşler neyse girmişler içeri çıkmışlar padişahın huzuruna.

Padişah sormuş kel oğlan bulabildin mi Hızırıbakalım Kel oğlan mahcup bir şekilde başını önüne eğip, padişahım ben bir hata ettim af edin beni anacığımla aç karnımı doyurabilmek  için  size mahsus böyle söyledim yoksa ben ne hzırı gördüm nede onu bilirim demiş. Padişah bunları duyunca hiddetle ayağa kalmış ve Neee sen bir padişahla dalga mı geçersin diyerek hemen üç vezirini yanına çağırarak söyleyin bakalım ne ceza  verelim şimdi buna demiş. 1.veziri ayağa kalkmış padişahım müsaadenizle kel oğlanı yalın ayak yağ pırlak uzak memleketlere gönderelim padişaha oyun oynamak neymiş görsün demiş tam o sırada ak sakallı ihtiyar ayağa kalkmış aslı aslına, nesli nesline benzer her şey aslını yansıtır demiş  bu söze hiç kimse bir anlam verememiş.

Bu sefer 2. vezir ayağa kalmış padişahım müsaadenizle kel oğlanı zindanlara atalım ve unutalım orada demiş aklı başına gelsin. Tam o sırada ak sakallı ihtiyar ayağa kalkmış ve aslı aslına nesli nesline benzer her şey aslını yansıtır demiş yine kimse bir anlam verememiş. Derken 3. vezire sormuş padişah ne ceza verelim söyle demiş 3. vezir padişahım kel oğlan anasıyla yaşayan bir gariptir sizden af diledi padişahlara affetmek yakışır af edin onun demiş bunun üzerine ak sakallı ihtiyar tekrar ayağa kalkarak aslı aslına nesli nesline benzer her şey aslını yansıtır demiş bu kez padişah iyice sinirlenmiş ve ayağa kalkarak sen kimsin ve ne demek istersin be adam demiş.

Ak Sakallı ihtiyar padişahım ben size bütün olan biteni anlatayım demiş ve Kel oğlan bir hata etti amma o ve anası yardım etmeyi çok severler sizin gönderdiğiniz yemeklerle bütün köy halkını doyurdular ne kadar aç gariban varsa 40 gün boyunca aç uyumadılar demiş. Birinci vezire gelince onun babası gezgin bir tüccardır o yüzden kel oğlanın uzak diyarlara gönderilmesini istedi  çünkü babasının yanında yetişti  aslını gösterdi .

2.  vezirinize  gelince onun babası da zindancı başıdır  o yüzden kel oğlanın zindana atılmasını istedi oda aslını gösterdi. Lakin 3. vezir babası da vezir olan ve onun terbisiyle  padişahın yanında büyüyen biridir o yüzden padişahın ne yapması gerektiğini doğru söyler sizin asıl veziriniz odur demiş. Padişah düşünceli bir halde vezirlerine dönmüş doğrumudur bu söylenenler demiş vezirlerin üçü de ellerini önde kenetleyerek başlarını önlerine doğru eğmişler ve kafalarını sallamışlar bunun üzerine ak sakallı ihtiyar oturduğu yerden doğrularak padişahım ben hızırım herşeyin aslını gösterdim ve uçmaya hazırım diyerek ak bir güvercin olup kanatlarını çırparak uçuppppp gitmiş padişah kel oğlanı af etmiş 3. vezirini kendisine baş veriri yapmış .

Derler ki o günden sonra o ülkede ne kadar aç gördüyse doyurmuş çıplak gördüyse giydirmiş bütün halk  bolluk bereket içinde yaşamış gökten 3 elma düşmüş biri kel oğlana biri size biride hızırla dost olan herkese gelsin.

Start typing and press Enter to search

Skip to content