Pandemi döneminde çocuklara oyunun faydası nedir?

Print Friendly, PDF & Email

Bütün Dünyada büyük bir salgın hastalık olarak gelen Covit-19 en çokta çocukların ruhsal ve psikolojik gelişimlerini etkiledi. Hayatın her döneminde önemli bir yeri olan oyun özellikle bu dönemde çocukların en temel ihtiyaçlarından biri haline geldi. Bu ihtiyaca bağlı olarak, dünyanın neresinde olursa olsun, çocuğun olduğu her yerde oyun vardır. Oyun, çocuğun hayatıdır. Çocuk, hemen her durum ve şart altında, mutlaka oynayacak bir şeyler ile oynayacak bir yer ve zaman bulur. Özellikte evlerde geçirilen zamanlarda oyun çocuklar için bir kurtarıcı olmuştur. Kullanabilinen hatta kullanamayan her eşya ve nesne oyunun bir parçasıdır. Hayal güçleri ise oyunun en temel parçasıdır. Ayrıca oyun; çocuğu yetişkin hayata hazırlayan en etkin yoldur. Çocuğun fiziksel, sosyal ve bilişsel yeteneklerinin gelişimine katkı sağlar.

Oyun oynamak özellikle okul öncesi yaşlarda çok önemlidir. Çocuğun sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için oyun oynaması şarttır. Ev ortamında ebeveynler, okulda öğretmenler oyunu etkin bir şekilde kullanarak, çocuğun bütün gelişim alanlarına aktif katkı sağlamalıdırlar. Şayet oyun ile gelişimin tamamlayamayan çocuklar gelecekte kendini ifade edemeyen özgür olamayan özgüveni eksik bireyler haline gelir. Oyun çocuğun psikolojik ve bilişsel olarak davranışlarını ve bilinç altını açığa çıkardığı bir rahatlama bir rehabilite alanıdır. Pandemi sürecinde evde aile bireyleri ile oynanan oyunlar çocuğun bu süreci daha da kolay atlatmasını sağlamıştır, bu sürede oyun ne kadar az oynandıysa evde de sıkıntılar bir o kadar artmıştır. Araştırmalar ve gözlemlere göre televizyon telefon ve bilgisayar oyunlarıyla zaman geçiren çocukların kendilerini dış dünyadan soyutlamaya başlamışlardır. Ebeveynler ev içindeki yaşama alanlarından pandemi sürecinde çocuğa oyun alanları oluşturup bir nevi çocuğa özel alan sunarak özgürleşmelerini ve daha fazla oyun oynayabilmeleri sağlamalıdırlar.
Dış dünyadaki sınırlamalar, kurallar ve sistemin değişmesinden ötürü ev içinde kendilerini özgür hissetmeleri onları motive edip psikolojik açıdan rahatlamada sağlayacaklardır. Yine çocuklar için alan oluşturmanın yanı sıra çocukların yaşına, seviyesine uygun oyunlar aileler araştırarak çocuğa sunabilir. Ne tür oyunlar olabilir örneğin sokak oyunlarının bazılarını evde oynayabilirler. Sözel zekaya yönelik oyunlar oynayabilirler bugün internet ortamında onlarca ulaşabilecekleri oyunlar mevcuttur. Burada önemli olan ailenin yeterince bilinçli olup çocuğu takip edip çocuğun ne istediğini bilmeleri. Oyunun çocuk üzerindeki önemini bilmeleri. Son olarak ailelere söylemek istediğim şu, ‘’Balıklar yüzer, kuşlar uçar, çocuklar oyun oynar.’’

Sevgiler…

Berna Bozkurt

Sosyolog -Aile Danışmanı

Start typing and press Enter to search

Skip to content