Bir varmış bir yokmuş…

Print Friendly, PDF & Email

Bana masal anlatma, bana yalan söyleme, beni kandırma gibi anlamlara geliyor günümüzde. Oysa masalların gücü binlerce yıl öncesinde deneyimlenmiştir. Masallar bize güven verir, hiç çıkmadığımız belki de hiç deneyimleyemeyeceklerimizi masalın kahramanı sayesinde hayal dünyamızda yaşarız. Masalı dinlerken veya anlatırken bilgi aktarımı yumuşacık bir pamuğa sarılı şekilde gelir bize.

Kadim rehberlerdir masallar gündelik hayatı anlatır bize yazanı belli değildir ama her bilince hitap ederler. Zihin tembelliğimizi atmamıza yardımcı oldukları gibi masallar bizi özgür kılar anlatılan masalı istediğimiz gibi şekillendirir zihnimiz. .Kahramanın peşinde çıkarız yolculuğa Masallar bize kendimizi iyi hissettirir . Gözlerimiz açık hayal kurdurur bize masallalar.

Eflatun Cem Güney’e göre masal dünyası insanoğlunun istediği hayal ettiği şeylere ulaşma çabasından doğmuştur. Hayale sığmayan arzular, istekler yüreğe düğümlenip kalır, işte bu düğümlenip kalış zamanla masal olayları zinciri halinde ortaya çıkar. İnsanlığın en kadim becerilerinden biridir masal anlatıcılığı işte bu yüzden masalların iyileştirici gücü vardır anlatmak şifalıysa masallarda ilaçtır.

Masalların insanlara eğitici ve öğretici bir etkisinin olduğu 1400 yıllarda keşfedilmiştir. Çoğu masalda iyilik, kötülük, doğruluk haksızlık gibi zıt kavramların temsilcisi olan hayal ürünü kişilerin mücadelesi işlenir. Toplumsal yaşamın yüzyıllar boyu deneyimlenmiş gerçekleridir.

Her toplumun kendine özgü evrensel ve yerel değerleri vardır. Masalların ahlaki mesajları vardır insanların, toplumların, kültürlerin birikimlerini nesilden nesile masallar anlatılarak ulaştırmışlardır. Herhangi bir zamana ve mekana bağlı değilsinizdir. Masallar, hayatı, hayal kırıklıklarımızı,hayatımızı canlı tutar bizi yaşama bağlar. Masallar yolumuzu aydınlatan ışıktır.

Sözlü kültürün en büyük parçası , Dünya kültürünün ortak mirasıdır masallar. Atalarımızın sesidir.Hayatınızı yeniden yorumlamayı ve hayat yolculuğumuzu yeniden çizmemizi sağlar. Haydi bakalım sende içindeki anlatıcıyı keşfet bugün bir masal anlat kime hangi masalı anlatacaksın?

Ve Gökten 3 elma düşmüş…

Biri bu yazıyı okuyanların başına, biri ilk masalı anlatanın başına, biride bana.

Bahar ARVASİ

Start typing and press Enter to search

Skip to content