HAYAL KURMAK

Print Friendly, PDF & Email

İlhan ÖZTÜRK

İstisnasız hepimizin vaktiyle bir yerlerde karşısına çıkan bir haber ya da bilgi paylaşımının giriş sözüdür; “ …..lı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre…”. Merak uyandırır, ilgi çeker ve inandırıcılığı yüksektir.

Hal böyle olunca ben de öyle başlamak istedim. Atlanta Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmanın vardığı sonuç hayal kuranların çok aktif beyinleri olduğunu ve ortalama bir insandan daha zeki ve yaratıcı olabileceklerini gösteriyor.

Bence hayal kurmak zihnin gezintiye çıkması gibi bir şey. Zihni dolaşmaya meyilli olan insanlar aslında daha akıllı ve daha yaratıcı olabilirler. Gelin görün ki kimilerince de hayal kurmak, genellikle eldeki mevcut bir göreve odaklanma kapasitesinin azalmasıyla ilişkilendirilir ve zihinlerinin dolaşmasına izin veren insanlar ilgisiz veya “aklı/kafası bulutlarda” olarak kabul edilebilir. Bu iki bakış açısından yola çıkarak, duruma yeni isimlendirmelerle kendimce bir bakış açısı katmak istedim. Hayalperest olmak ve hayal kuran olmak. Aslında beni bu sıfatlandırmalara iten şey “hayalperest” kelimesinin hiç öyle olmasa da dilimizde ve günlük hayatımızda genelde olumsuz anlamda, olmayacak işlerin peşinde koşan kişiler için kullanılması. Elbette burada söz konusu “hayal kurmak”tan kastımız olmasını istediğimiz ya da elde etmek istediğiz şeylerin hayalinin kurulması.

Hayal kurmak belki de insanın en özgürce yapabildiği şeydir. Kurduğumuz hayaller ne istediğimizi ve uğruna çabalamamız gereken şeyi yansıtırlar. Aynı zamanda da yerimizde sayıklamamıza neden olurlar. İşte tam bu bağlamda “hayalperest”, eyleme geçemeden hayatta hiçbir yere varamayan kişi olurken, kurduğu hayale ulaşmak, onu geçekleştirmek için motive olup, hayalin baştan çıkarıcılığından sıyrılmayı başarıp, kurduğu hayaldekilere sahip olmaya çaba gösteren, ilkinde olmasa da ikincisinde ya da bir sonrakinde elde eden olmak hayal kurmayı taçlandırmaktır.

Şimdi başa dönüp hayal kurmak için yeterli hayal gücüne nasıl ulaşırız sorusuna cevap ile devam etmek isterim ki söz konusu taçlandırmayla kendimizi onurlandıralım. Ne yalan söyleyeyim, burada ahkam kesmektense birkaç farklı kaynaktan kendimce derlediğim maddeleri sizlerle paylaşmayı yeğlerim. Öyleyse hayal gücümüzü arttırmanın birkaç yolunu sıralayacak olursak;

  • Zihnini keşfedilmemiş yollara aç: Yaratıcılık genelde özgünlükle birlikte anılır. Bakir yollar beklenmedik tehditler oluşturabileceğinden, yeni fikirler bulmak zor ve hatta yıldırıcı olabilir. Ancak aynı zamanda başarılı bir çabayla sonuçlanacak eşsiz fikirlerin bulunabileceği bir yoldur.
  • Daha çok oku: Yaratıcılık ve hayal gücü öğrenmeyle ateşlenir. Yeni şeyler öğrenme isteği yaratıcı akıl yürütme ve yaratıcı düşünmeye uyum yeteneğini geliştirir.
  • Hikaye anlat: İnsanlar hikaye dinlemeyi sever ve her insanın anlatacak bir hikayesi vardır. Hikaye anlatarak imgesel ve yaratıcı düşünme alıştırması yapmış olursun. Kendine ve dinleyicine, anlattığın hikayeyi zihninde canlandırmaya izin ver. Zihinde canlandırma, hayal gücünü artırmanın önemli bir parçasıdır.
  • Meraklı ol: Yeni şeyler öğrenmek yaratıcılığı harekete geçirir ve hayal gücünü artırır. Yeni şeyler öğrenmenin bir parçası da merak etmektir. Cevapları aramak veya yeni şeyler öğrenmek için doğuştan gelen doğamız, yaşla birlikte kaybolmaz. Sorular sorarak merakını besle ve başkalarının yardımıyla fikirlerini geliştir.
  • Yeni bir şey denemekten korkma: Aynı şeyleri yapmaya devam edersen, aynı şeyleri almaya devam edersin. Yeni şeyler deneyimlemek veya yeni maceralara ve çabalara atılmak için kendine meydan oku.
  • İlgi alanlarını genişlet: Yaratıcılık tutkuyla beslenir. Odağını tutkulu olabileceğin diğer ilgi alanlarını içerecek şekilde değiştirerek ilgi alanlarını genişletebilirsin.
  • Yeteneklerini geliştir: Herkesin bir takım yetenekleri vardır. Üstün olduğun alanlarda veya en iyi bildiğin şeylerde yaratıcılığını ve hayal gücünü ifade etmek için bu yetenekleri geliştirmeye ve bilemeye odaklan.
  • Yaratıcı insanlarla zaman geçir: Seninle aynı ilgiyi paylaşan insanlarla zaman geçirerek enerjini sinerji haline getir. Beyin fırtınası yapmak, plan yapmak ya da sadece insanlarla konuşmak, yeni ve taze fikirler vererek yaratıcı kaynaktan cansuyu akmasını sağlayacaktır.
  • Olaylara farklı bak: Kendini yorgun veya sıkılmış hissettiğin ve yaratıcılığının azaldığını hissettiğin noktalarda, olaylara yeni bir perspektiften bak. Bu, mümkün olmadığını düşündüğün fikirleri bile tetikleyecek ve yeni bir yaklaşım kazandıracaktır.
  • Meditasyon ile rahatlamak için zihnini şartlandır: İyi dinlenmiş bir zihnin yeni şeyler öğrenme ve daha yaratıcı fikirler üretme potansiyeli daha yüksektir. Hayal gücünü artırmaya yardımcı olmak için yapabileceğin çeşitli meditasyon yöntemleri vardır. Bir tanesine başvurabilirsin.

Hayalperest değilim ama şükür ki taçlanmış çok HAYAL KURDUM. Nicelerinin, sesime ve sözüme kulak verenlere de nasip olmasını dilerim…

Start typing and press Enter to search

Skip to content