PARLATILMIŞ TAŞLAR

Print Friendly, PDF & Email

Sizlere iki yüz milyon yıl önce parlatılan taşlardan bahsetmek istiyorum. Bu taşlar bir canlı tarafından parlatılmışlar; su, volkan, toprak vb. bir doğa olayı tarafından değil. İnandırıcı gelmedi mi? Haklısınız, insanlık tarihinin bilinen kırk bin yıllık tarihinden çok eski bir döneme atıfta bulunuyorum iki yüz milyon yıl derken. O zaman bahsettiğim taşların insanlar tarafından da parlatılmadıklarını söyleyebilirim.

Eğer bahsettiğim taşların iki yüz milyon yıl önce hangi canlı tarafından nasıl parlatıldığının cevabını daha önceden bilmiyorsanız ve yazının hemen sonuna bakma sabırsızlığını göstermediyseniz cevabı bulabilmeniz için düşünme sınırlarınızı zorlamanız, mantıklı düşünmenin ötesine geçip hayal gücünüzü kullanmanız gerekebilir. Hatta hayal gücünüzü sınırlarınızı esnetmeniz gerekebilir.

Hayal gücümüzün sınırları var mıdır? Evet, vardır ama esnektir, hayal gücünüzü ne kadar sınırsız kullanırsanız sınırları o kadar esner. Masallar hayal gücünüzün sınırlarını esneten en etkili araçlardır; kendinizi gitmediğiniz yerlerde görebilir, olmayan sesleri duyabilir, var olmayan kokuları hissedebilir, gerçekte olmayan nesnelere dokunabilirsiniz. Nasıl ki bir atlet hiç koşmayan bir insandan hızlı koşabiliyorsa; masal anlatan, masal okuyan ve masal dinleyen kişilerin hayal gücünün sınırları masal dinlemeyen, anlatmayan, okumayan kişilerinkinden daha geniştir, esnektir.

Hayal gücümüzün esnekliği bize ne kazandırır? İki yüz milyon yıl önce taşları hangi canlının nasıl parlattığını bulabilmek dışında işimize yarar mı? Bu alandaki deneyimler ve çalışmalara göre hayal gücümüzün esnekliği yaşamımızda çözümsüz gibi görünen sorunları çözebilme becerimizi geliştirir. Çaresiz kaldığımızda cesaret verir. Umutsuzluğa düştüğümüzde yeniden deneme gücü verir. Tökezleyip düştüğümüzde ayağa kalkma cesareti verir. İş hayatında yeni keşifler, yeni icatlar, yeni olasılıklar ortaya koyar.

Çok uzatmadan cevabı hala bulamadıysanız iki yüz milyon yıl önce taşları hangi canlının nasıl parlattığını söyleyeyim; bir dinozorun taşlığında dinozorun yedikleri sindirilirken parlatıldılar.

Start typing and press Enter to search

Skip to content