KURTALARLA KOŞAN KADINLARI AVLAYANLAR

Print Friendly, PDF & Email

Clarissa PINKOLA ESTES tarafından yazılan “Kurtlarla Koşan Kadınlar” isimli kitap yayımlandığından bu yana büyük ilgi görmeye devam ediyor, ilgi görmeyi hak ediyor da. Bibliyoterapi kapsamında olan kitapta insanlığın ortak bilinçaltının aynaları olduğu düşünülen masallar aracılığıyla kadınlar için yalın, uygulanabilir ve doğal çözümler öneriliyor, terapiler uygulanıyor.

Kitabın etkinliği tabi ki Clarissa PINKOLA ESTES’in birikimleri ve deneyimlerinden kaynaklanıyor. C.P. ESTES uluslararası platformda tanınan ve ödül kazanmış bir şair, İsviçre , Zürih’teki International Associtaion of Analytical Pyschology (Uluslararası Analitik Psikoloji Kurumu) tarafından Jungcu Psikanalist Diplomatı seçilen bir psikanalist ve öykü toplayıcısı ve anlatıcısıdır. Ayrıca bir dönem, Amerika Birleşik Devletleri’nde, C.G. Jung Center For Education And Research (C.G Jung Eğitim Ve Araştırma Merkezi) adlı kurumun başkanlığını yapmıştır. Doktorasını kültürlerarası araştırmalar ve klinik psikoloji üzerine yapmıştır. 25 yıl hem terapi, tedavi yapmış hem de eğitimcilik yapmıştır.

Kitabı yazmaya 1971 yılında başlamış ve yirmi yılı aşan bir sürede bitirmiştir. Çalışması 18 dile çevrilmiş ve kadınların içsel yaşamları konusunda önemli bir çalışma ve bir klasik olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışması ve bunun dışında ki birçok diğer çalışmalarıyla kayda değer kurum, kuruluşlar ve organizasyonlardan sayısız ödül almıştır, çalışmalarına halen devam etmektedir.

Pek çok kişinin zaten bildiği ve sıkıcı görünen bu detayları neden tekrar yazmak istedim ? Çünkü Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerekiyor…

Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabı bibliyoterapidir; fark ettirmek, yol göstermek, iyileştirmek için yazılmıştır. Terapi bir bütünlük arz eder ve ilk ve ana kural “Önce zarar vermemek” tir. Yardıma ihtiyacı olan kişinin yara kabuğunu kaldırıp, kanatıp sonra da “Bak nasıl da acıyor, kanıyor ?” demek terapi ve şifa değildir. Bu nedenle Clarissa PINKOLA ESTES Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabını yazarken kitabından temel psikoloji ve psikiyatri eğitimi olmayanlar da faydalanabilsinler diye ilmek ilmek dokumuş, bütün taşların yerine oturması için özen göstermiş, kitabının ön sözünde amacını net bir şekilde açıklamış, son söz bölümünde bu alanda kimlerin nasıl davranması veya davranmaması gerektiğini anlatmıştır.

Temel psikoloji ve/veya psikiyatri eğitimi olanlar önce zarar vermemek gerektiğinin ne olduğunu ve ne kadar önemli olduğunu, durmaları gereken sınırları ve gerektiğinde yapmaları gereken yönlendirmeleri zaten bilirler. Ama Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabının gerekli ve temel eğitimi, deneyimi olmayan kişiler tarafından da “Terapi Yapıyorum”, “Şifacıyım”, “Ateş Yakıyorum”, “Kadın Çemberi”… gibi başlıklar altında sadece bir kısmının, bazı bölümlerinin didiklenip, parçalanıp, yeniden isimlendirilip kişisel amaçlar için kötüye kullanıldığını, amacından saptırıldığını, sömürüldüğünü üzülerek gözlemliyorum. Bu tarz kötüye kullanımlar bir çok eserin başına gelir, gelmiştir ama bu alan biraz daha haddimizi bilmemiz gereken bir alandır. Çünkü daha evvel de belirttiğim gibi bu kitap sıradan bir edebi eser değildir, kişisel kazanç ve besin elde etmek adına kitabın bütünlüğünü umursamadan kes, kopyala, yapıştır şeklinde terapistliğe soyunmak telafisi zor, hatta kalıcı hasarlara neden olabilir.

Gerekli duyarlılık ve özenin gösterilerek, etik sınırların korunduğu ve yine belirtmek isterim ki kitabın bütünlüğüne dikkat edilen okuma gruplarının faydalı olabileceğini, kitap ile ilgili güzel etkinliklerin yapıldığını da ifade etmek isterim.

Bununla birlikte temel psikoloji ve psikiyatri eğitimi olan terapistlerin terapi süreçlerinde kitaptan esinlenmeleri de olağandır. Kitabın yazılış amaçlarından biri de budur zaten…

Kitapta yer alan masallar ve öykülerin, tutkulu ve bağ kurabilen anlatıcılar tarafından anlatılması temennisi de ESTES’in kitabının son söz bölümünde dile getirilmiştir.

Burada bir kez daha dikkat çekmek istediğim konu bazı kişiler ve gruplar tarafından “Terapi” ve Clarissa PINKOLA ESTES’in deyimiyle “İlaç Olarak Öykü” başlığı kapsamında kendi alt başlıkları ve yeniden isimlendirmeleriyle kişisel kazanç ve besin elde etmek adına kitabın içeriğinin maalesef kötüye kullanılıyor olduğudur. Bu durum hem C.P. ESTES’e haksızlık etmek demektir, hem de telafisi zor hasarlar bırakabilme sorumluluğunu almaktır. Tabiri caiz ise “Şarlatanlıktır”…

Start typing and press Enter to search

Skip to content